Cintorín z prvej svetovej vojny opravujú príslušníci nemeckých OS

21.06.2010 Medzilaborce

Medzilaborce 21. júna (TASR) - Vojenský cintorín v meste Medzilaborce, na ktorom je pochovaných takmer 350 vojakov padlých v prvej svetovej vojne, sa v týchto dňoch začal po roku opätovne rekonštruovať.
Na obnove pietneho areálu sa okrem príslušníkov nemeckého letectva prostredníctvom spoločných brigád zúčastnia aj vojaci mechanizovaného práporu z Trebišova.
\"Po ukončení úprav šiestich cintorínov z druhej svetovej vojny pristúpila nemecká strana na slovenskom území aj k rekonštrukcii cintorínov z čias prvej svetovej vojny, \" uviedol pre TASR Michal Bochin, zástupca Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku. Na prácach v Medzilaborciach sa budú podľa jeho slov podieľať príslušníci vojenského dopravného letectva, ako aj stíhacieho bombardovacieho letectva zo Spolkovej republiky Nemecko.
Úpravy cintorína v Medzilaborciach sa začali v roku 2009. \"Základnou úlohou boli terénne úpravy, výstavba chodníkov a spevnených plôch, ako aj úprava centrálneho pamätníka z roku 1915. V týchto týždňoch sa dokončia chodníky, spevnené plochy, osadenie fundamentov pre symbolické kríže, začne sa s oplotením areálu a vybudujú sa podstavce pre informačné tabule, \" informoval Bochin. Počas budúceho leta by sa mali práce podľa jeho slov sfinalizovať, dokončením oplotenia, umiestnením krížov a záverečnými sadovými úpravami.
\"Súčasťou týchto brigád je aj nadviazanie spolupráce s Ozbrojenými silami Slovenskej republiky, \" priblížil Bochin. Dodal, že nemeckí vojaci v priebehu minulého týždňa navštívili priestory mechanizovaného práporu v Trebišove, kde sa oboznámili s výstrojom a výzbrojou slovenskej armády. Takmer 30 slovenských vojakov sa zároveň s 12 príslušníkmi Bundeswehru zúčastní na spoločných brigádach na úprave cintorína. \"Prvá z dvoch je naplánovaná na štvrtok 24. júna, \" poznamenal Bochin. Okrem Medzilaboriec príslušníci nemeckých ozbrojených síl pristúpia v tomto roku aj k oprave cintorína v obci Čabiny.
Pobyt vojakov i samotné obnovy cintorínov zabezpečuje Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby. Práce sa uskutočňujú od roku 2001 na základe Dohody medzi vládou SR a nemeckou vládou o vojnových hroboch. Každoročne sa na nich zúčastňuje v priemere 40 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl. Odhaduje sa, že len na území Prešovského kraja sa nachádza približne 326 vojenských cintorínov z prvej svetovej vojny, na ktorých nie sú pochovaní len vojaci nemeckej armády, ale aj príslušníci rakúsko-uhorských, ruských, rumunských a talianskych vojsk.
 

Vyberte región